Kierunki Kształcenia
Szkoła Branżowa I stopnia: Kucharz

Szkoła Branżowa I stopnia: Kucharz – to osoba zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Kucharz przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty. Sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną. Czuwa nad wydawaniem przygotowanych potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie.
Zatrudnienie:
- w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (np. hotele, restauracje, kawiarnie, pensjonaty, promy)
- w obiektach zbiorowego żywienia
- w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością
- w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności
- w organizacjach ochrony konsumenta
Umiejętności absolwenta:
- przechowywanie żywności
- sporządzanie potraw i napojów
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
Kwalifikacje:
- K1 –HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Radoczański jabłecznik
produkt tradycyjny
produkt tradycyjny

MasterChef