Kierunki Kształcenia
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych – to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Przedmioty rozszerzone:
- biologia
Przedmioty rozszerzone:
-
Zatrudnienie:
- w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej
- na stanowisku menadżera gastronomii w obiektach hotelowych
- w obiektach zbiorowego żywienia
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością
- w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności
- w organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania
- można prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych
Umiejętności absolwenta:
- zapoznanie ze sposobem sporządzania potraw i napojów
- planowanie i ocenianie żywienia
- organizacja procesu produkcji w zakładzie gastronomicznym
- przedstawianie ofert usług gastronomicznych
Kwalifikacje technika żywienia i usług gastronomicznych:
- K1 – HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- K2 – HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Radoczański jabłecznik
produkt tradycyjny
produkt tradycyjny

MasterChef